Krioterapia përmirëson sistemin imunitar - dhomat e krioterapisë VACUACTIVUS dhe makinat për humbje peshe

Krioterapia përmirëson sistemin imunitar

Pse krioterapia e bazuar në dhomat me bazë azoti të lëngshëm përmirëson sistemin imunitar i cili ndihmon në luftën kundër viruseve.

 

të forcojë sistemin imunitar
nxit krioterapinë

Krioterapia është një lloj i veçantë trajtimi me temperaturë të ulët që përdoret në rehabilitimin sportiv për shërim të shpejtë nga lëndimet, reduktimin e inflamacionit dhe efekteve të dhimbshme, si dhe për humbjen e peshës dhe ndryshimin magjik të trupit. Fjala krioterapi përbëhet nga dy pjesë: “cryo” që do të thotë “ftohje” dhe “terapi” që do të thotë “trajtim”. Përdorimi i pajisjeve të duhura për krioterapinë e kthen shkencën e ekspozimit të të gjithë trupit të njeriut ndaj temperaturave ultra të ulëta për rikuperimin e sistemeve të qarkullimit të gjakut, nervor dhe energjisë në një teknologji efektive shëruese. Sipas kërkimeve shkencore dhe mjekësore, efikasiteti optimal i procedurave të krioterapisë për të gjithë trupin arrihet duke e vendosur trupin në temperatura deri në -120-170°C (- 184-280F) për 1-3 minuta, gjë që ul temperaturën e sipërfaqen e lëkurës. Impulset e ajrit jo invazive, të shkurtra dhe jashtëzakonisht të ftohta të drejtuara në trupin e njeriut, provokojnë reaksione fiziologjike që nxisin trajtimin dhe rikuperimin, i cili përdoret në shumë fusha, duke përfshirë kozmetologjinë, rehabilitimin sportiv dhe mjekësinë. Gjithashtu, është vërtetuar se kushtet e kontrolluara të temperaturës së ulët kanë një efekt analgjezik në nivelin e neuroneve, gjë që çon në humor pozitiv, dhe për këtë arsye vepron si një antidepresant dhe trajton çrregullimet e gjumit. Trajtimi me krioterapi është bërë një praktikë popullore që përdoret gjithnjë e më shumë në mbarë botën, veçanërisht në rehabilitimin sportiv ku shumica e atletëve profesionistë përdorin krioterapinë si një metodë efektive për të përmirësuar tonin e muskujve dhe për të përshpejtuar rigjenerimin pas traumës. Përpjekjet për të përdorur krioterapinë synojnë të heqin qafe dhimbjen e muskujve, ndrydhjet dhe ënjtjen pas dëmtimit të indeve të buta ose operacionit. Krioterapia përfshin një sërë procedurash: nga përdorimi i pakove të akullit ose zhytja në banja akulli (zakonisht e quajtur terapi e ftohtë) deri te përdorimi i dhomave me temperaturë të ulët të quajtur kriokodoma. Është e dokumentuar se krioterapia e gjithë trupit përdoret çdo ditë në mbarë botën për të trajtuar dhimbjen, inflamacionin, rikthimin e energjisë, përmirësimin e shëndetit dhe reduktimin e stresit.
Krioterapia sjell në vëmendjen e publikut përfitimet e terapisë së ftohtë në temperatura jashtëzakonisht të ulëta. Krioterapia e gjithë trupit është një terapi e njohur për vetitë e saj në djegien e yndyrës dhe analgjezike të marra nga ekspozimi ndaj temperaturave ultra të ulëta. Temperatura ultra e ulët stimulon receptorët e lëkurës, duke aktivizuar reaksionin e sistemit nervor qendror, i cili çliron endorfina, të prodhuara nga trupi i njeriut (frenuesit natyralë të dhimbjes dhe përmirësojnë gjendjen shpirtërore). Gjithashtu, krioterapia përmirëson qarkullimin e gjakut dhe limfave, lehtëson inflamacionin duke pastruar nga toksinat dhe produktet metabolike, duke furnizuar gjakun me oksigjen dhe lëndë ushqyese të nevojshme për të stimuluar riparimin qelizor në të gjithë trupin. Shumë artikuj sugjerojnë se trajtimi me krioterapi është pranuar nga shumë atletë të famshëm dhe ekipe sportive për rikuperimin e muskujve dhe trajtimin e lëndimeve.

Përfitimet kryesore të krioterapisë

Të forcojë sistemin imunitar
Krioterapia për rritjen e imunitetit

Në thelb, krioterapia është procesi i përdorimit të përfitimeve terapeutike të temperaturave të ulëta. Kjo formë terapie është përdorur në mënyra të ndryshme që nga vitet 1700 për të reduktuar dhimbjen dhe spazmat e muskujve, për të përshpejtuar rikuperimin, për të ngadalësuar plakjen e qelizave dhe për të përmirësuar shëndetin. Për dekada të tëra, atletët janë zhytur në fuçi me ujë të ftohtë dhe banja akulli, por falë një inovacioni të kohëve të fundit, krioterapia e gjithë trupit (WBC) tani është e disponueshme në dhoma të veçanta të pajisura me azot të lëngshëm dhe më shpesh e paraqitur në referencat moderne për krioterapinë. Kjo lloj terapie duke përdorur të ftohtin ekstrem u shpik në vitet 1970 në Japoni, dhe u shfaq në Shtetet e Bashkuara, Evropë dhe vende të tjera vetëm në dekadën e fundit dhe fitoi popullaritet të gjerë në mesin e atletëve dhe njerëzve që vuajnë nga disa sëmundje kronike, si dhe mes njerëzve të zakonshëm dhe amvisave që nuk i pëlqejnë banjat me akull.

Përdorimet kryesore të krioterapisë:

Megjithëse dhomat e krioterapisë i përkasin grupit të pajisjeve që lidhen me rehabilitimin dhe mirëqenien sportive, ato kanë një gamë të gjerë përdorimesh në sistemin e kujdesit shëndetësor dhe rehabilitimit.

Qetësimi i inflamacionit

krioterapia ul rikuperimin e muskujve
Dhomat e krioterapisë për rikuperimin e muskujve

Inflamacioni është mënyra se si sistemi imunitar lufton një infeksion. Ndonjëherë sistemi imunitar reagon ndaj stimujve, duke çuar në inflamacion kronik, i cili shoqërohet me probleme të tilla si kanceri, diabeti, depresioni, çmenduria dhe artriti. Kështu, inflamacioni qetësues, ndër të tjera, mund të përmirësojë shëndetin e përgjithshëm dhe të zvogëlojë rrezikun e shumë sëmundjeve kronike.

Parandalimi i demencës

Meqenëse krioterapia qetëson inflamacionin, ekziston mundësia që ajo të zvogëlojë rrezikun e demencës. Një punim akademik i vitit 2012 sugjeron se krioterapia mund të zvogëlojë inflamacionin dhe stresin oksidativ të lidhur me çmendurinë, dëmtimin e butë kognitiv dhe forma të tjera të rënies njohëse të lidhura me moshën.

Parandalimi dhe trajtimi i kancerit

Meqenëse krioterapia e gjithë trupit qetëson inflamacionin, ekziston mundësia që ajo të zvogëlojë rrezikun e kancerit. Krioterapia mjekësore është një mënyrë e njohur për të trajtuar forma të caktuara të kancerit. Mjekët mund të përdorin krioterapinë për të ngrirë qelizat e kancerit në lëkurë ose në qafën e mitrës, dhe ndonjëherë për të hequr kancere të tjera. Ekziston një teori që seancat e krioterapisë mund të ndihmojnë në parandalimin e zhvillimit të kancerit duke ngrirë përkohësisht proceset e sëmundjes.

Reduktimi i ankthit dhe depresionit

Krioterapia e performancës atletike
Krioterapia për atletët

Lehtësim i dhimbjes dhe rikuperim i muskujve

Terapia e menaxhimit të dhimbjes
reduktues i dhimbjes së krioterapisë

Krioterapia mund të zvogëlojë dhimbjen e muskujve, si dhe çrregullimet e kyçeve dhe muskujve si artriti. Për më tepër, ndihmon në shërimin më të shpejtë të lëndimeve sportive. Për një kohë të gjatë, mjekët kanë këshilluar aplikimin e pakove të akullit në zonat e dëmtuara dhe të dhimbshme të muskujve, pasi kur hiqet paketa, qarkullimi i gjakut përmirësohet, duke ndihmuar në shërimin dhe lehtësimin e dhimbjeve.

Informacioni shkencor në lidhje me aftësinë e krioterapisë për të qetësuar inflamacionin sugjeron se ajo mund të trajtojë çrregullimet mendore që lidhen me inflamacionin. Disa studime paraprake në fusha të tilla si krioterapia dhe shëndeti mendor gjithashtu mbështesin këtë supozim.

Krioterapia e nxitjes së energjisë
Seancat e krioterapisë energjetike

Energji e re: klienti ndjen një rritje të energjisë dhe përmirësim të mirëqenies pas marrjes së seancave të terapisë. Kjo është arsyeja pse shumë atletë të njohur rekomandojnë të bëni seanca krioterapie përpara stërvitjes për të përmirësuar qëndrueshmërinë dhe për të fituar energji shtesë për trupin.

Reduktimi i simptomave të ekzemës
Një sëmundje kronike inflamatore e lëkurës e njohur si ekzema mund të shkaktojë zona të thata me kruajtje të rëndë në lëkurë. Në vitin 2008, u krye një studim i vogël i njerëzve me ekzemë që ndaluan përdorimin e drogës dhe provuan krioterapinë. Shumë prej tyre shfaqën një reduktim të simptomave të ekzemës, megjithëse disa u ankuan për ngrirje në zona të vogla të lëkurës.

Trajtimi i migrenës

Krioterapia kundër një dhimbje koke e kryer në qafë, mund të parandalojë migrenën. Në një studim të vitit 2013, shkencëtarët aplikuan krioterapinë në qafën e njerëzve që vuanin nga migrena. Ky trajtim ua zvogëloi dhimbjen.

Humbje peshe

krioterapia për humbje peshe
krioterapia për humbje peshe

Krioterapia vetëm nuk do të shkaktojë humbje peshe, por mund të ndihmojë. Në teori, ftohja e trupit e bën atë të punojë më shumë, duke aktivizuar potencialet e tij latente të rikuperimit për të mbajtur ngrohtë. Disa minuta në të ftohtë mund të përmirësojnë metabolizmin gjatë gjithë ditës. Njerëzit nuk ndjejnë më të ftohtë pasi metabolizmi i tyre është përshtatur dhe përshpejtuar në përgjigje të temperaturave të ftohta. Meqenëse krioterapia ndihmon me dhimbjen e muskujve, ajo mund të lehtësojë rikuperimin e aftësisë fizike pas lëndimit. Kjo humbje e mundshme në peshë është e kufizuar për njerëzit që nuk janë në gjendje të ushtrojnë për shkak të dhimbjes.

Si funksionon krioterapia?

Mjekësia kriogjenike është përdorur për qindra vjet. Forma më e zakonshme është përdorimi i banjove me akull për të reduktuar ënjtjen dhe dhimbjen e muskujve dhe për të përshpejtuar shërimin e lëndimeve. Në temperatura shumë të ulëta, termoreceptorët e lëkurës stimulohen nga energjia e fortë e avullit. Ndërsa lëkura ftohet në temperaturën e kërkuar, aktivizohet cikli i shërimit të lëndimeve.
Kriostimulimi shkakton ngushtim të enëve të gjakut, i ndjekur nga zgjerimi i shpejtë, i cili ka një efekt natyral analgjezik tek pacienti dhe gjeneron mikroqarkullim në zonën e prekur.
SHËRIMI NATYROR: Kriostimulimi aktivizon mbrojtjen natyrale të trupit. Ekspozimi afatshkurtër ndaj temperaturave ultra të ulëta nuk ndikon në temperaturën brenda trupit. Procedurat janë të sigurta për mjedisin.

ANESTEZIA: Kriostimulimi ka një efekt analgjezik në trup, kështu që pas procedurës, dhimbja zvogëlohet ndjeshëm. Ulja e nivelit të dhimbjes nxit lëvizjen natyrale. Rritja e forcës dhe fleksibilitetit të kyçeve dhe kockave është çelësi për përmirësimin e procesit metabolik, pasi inflamacioni vonohet në nyje.
KURSIM KOHE: Ndryshe nga procedurat e tjera “ftohëse”, si përdorimi i pakove të akullit, ku pacienti duhet të qëndrojë i palëvizshëm për një kohë të gjatë, procedurat e krioterapisë zgjasin deri në 3 minuta. Kriostimulimi shkurton periudhën e shërimit të dëmtimit, kështu që atletët mund të përfundojnë rehabilitimin më herët dhe me më pak ilaçe.
Kënaqësia: Larja në avujt e ajrit të ftohtë është shumë më komode sesa metodat e ujit të ftohtë pasi në temperatura ultra të ulëta avujt kanë përmbajtje lagështie pothuajse zero. Si bonus, i ftohti shkakton prodhimin e endorfinës të quajtur hormonet e lumturisë, të cilat frymëzojnë vizitat pasuese.

Cryo nxit prodhimin e kolagjenit seancat e krioterapisë së kolagjenit

Prodhimi i kolagjenit shtesë: Kolagjeni është një proteinë e veçantë që mund të gjendet në të gjitha indet e trupit tonë. Ai sintetizohet nga fibroblastet, qelizat e indit lidhor dhe, si të gjitha proteinat, përbëhet nga aminoacide. Kjo proteinë siguron qëndrueshmëri dhe elasticitet të kërcit, kyçeve, kockave dhe mukozave. Kolagjeni është baza e indit lidhës dhe përfaqëson një të tretën e të gjitha proteinave në trup dhe tre të katërtat e peshës së dobët trupore. Nën ndikimin e disa faktorëve, ajo mund të shkatërrohet, me shfaqjen e mundshme të sëmundjeve të ndryshme që lidhen me brishtësinë e kyçeve dhe kockave. Me rritjen e stresit, si dhe me moshën, sasia e kolagjenit në trup zvogëlohet, gjë që mund të çojë në lëndime dhe sëmundje. Prandaj, sportistëve, të moshuarve dhe atyre që ankohen për probleme me kyçet, kërc dhe tendinat rekomandohet që të kryejnë seancat e krioterapisë si suplement çdo ditë për të rritur prodhimin e kolagjenit në trup. Ne mund ta marrim këtë proteinë me ushqim, përveç kësaj, trupi ynë mund ta prodhojë vetë, por më shpesh kjo sasi nuk është e mjaftueshme dhe është arsyeja pse krioterapia është një mënyrë e mirë për të rritur sasinë e kolagjenit në trup.
përmirësimi i qarkullimit të gjakut dhe limfatik: receptorët e lëkurës ndjejnë temperaturë ekstreme dhe nxisin procesin natyral të rritjes së qarkullimit të gjakut dhe rrjedhjes limfatike për të ngrohur trupin dhe për të mbajtur temperaturën e trupit normale. Aktivizohen funksionet ekstreme të trupit, të cilat nuk fillojnë në temperaturë normale dhe shoqërohen me funksione jetësore, gjë që çon në forcimin dhe stërvitjen e trupit kundër ndikimeve negative.

5 1 votoni
Vlerësimi i artikullit
Subscribe
Notify of
mysafir
0 Komentet
Inline Feedbacks
View all comments
Na kontaktoni